Η Ελληνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας (Greek) by Fedra Androulidaki

Η Ελληνική Ημέρα της Ανεξαρτησίας 

‘Ελευθερία ή θάνατος’- το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης

 

Ιστορία της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας 

Η Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας είναι η 25η Μαρτίου και γιορτάζει την έναρξη του πολέμου για την ανεξαρτησία των Ελλήνων. Η πιο πρόσφατη Ημέρα Ανεξαρτησίας του 2021 ήταν ιδιαίτερα σημαντική επειδή συνέπεσε με τα 200 χρόνια από την έναρξη του πολέμου το 1821. 

Η περιοχή που περιλαμβάνει την σημερινή Ελλάδα ήταν υπό κατοχή από την Οθωμανική Αυτοκρατορία για σχεδόν 400 χρόνια, όταν, την 25η Μαρτίου 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός ύψωσε την Ελληνική σημαία στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα και παρακίνησε τους Έλληνες να εξεγερθούν ενάντια στους καταπιεστές τους. Στην αρχή οι Έλληνες είχαν επιτυχία αφού κατάφεραν να απελευθερώσουν ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, αλλά οι Οθωμανοί σύντομα ανταπέδωσαν και οι μάχες συνεχίστηκαν. Οι φρικαλεότητες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες τα επόμενα χρόνια προκάλεσαν συμπάθεια στην Ευρώπη και επειδή η Ελληνική ανεξαρτησία είχε προωθηθεί από πολλούς διανοούμενους συμπεριλαμβανομένου και του Λόρδου Βύρωνα στην Αγγλία, οι Μεγάλες Δυνάμεις αποφάσισαν να παρέμβουν. Το 1827, οι συνδυασμένες Βρετανικές, Γαλλικές και Ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον οθωμανικό στόλο στη ναυμαχία του Ναβαρίνου. Αυτή ήταν μια αποφασιστική στιγμή του πολέμου και τρία χρόνια αργότερα, μετά από σχεδόν μια δεκαετία μαχών, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε τελικά ως ανεξάρτητο κράτος με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1830. 

 

Πως γιορτάσουμε σήμερα? 

Η 25η Μαρτίου γιορτάζεται με παρελάσεις (στρατιωτικές και πολιτικές) και ομιλίες. Τα σχολεία οργανώνουν παρελάσεις και οι μαθητές ντύνονται με παραδοσιακές στολές για να μεταφέρουν τη σημαία στους δρόμους. Στην Αθήνα, γίνεται επίσης στρατιωτική παρέλαση που προσελκύει χιλιάδες θεατές. 

Την Ημέρα της Ανεξαρτησίας οι Έλληνες τρώνε μπακαλιάρο σκορδαλιά (τηγανητό μπακαλιάρο με πουρέ πατάτας και σκόρδου). Δεδομένου ότι αυτή η εθνική γιορτή συμπίπτει με τη γιορτή του Ευαγγελισμού (μια πολύ σημαντική γιορτή της Χριστιανικής Ορθοδοξίας), η 25η Μαρτίου είναι μία από τις δύο ημέρες κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών και κρέατος. Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας γιορτάζεται επίσης από πολλούς Έλληνες της διασποράς και μερικές από τις μεγαλύτερες παρελάσεις πραγματοποιούνται στη Νέα Υόρκη και τη Μελβούρνη. Related Post

Type a Comment

Your email address will not be published.